...

Видове тягови акумулатори (батерии)

admin 12-12-2014 3183

Видове тягови акумулатори (батерии)

Тяговите акумулатори могат  да се разреждат над 50% преди да се заредят отново.

Тягови Гел батерии съдържат смес от сярна киселина, чиста вода, и фосфорна киселина, която образува гела. Тъй като няма течност в батерията, те не изтичат и не се нуждаят от поддръжка, като електролитните батерии. Освен това гел батериите имат дълъг жизнен цикъл и могат да работят добре при ниски температури.

Тягови AGM батериите имат абсорбиращо матово стъкло, затворено между плочите, наситени с електролитна киселина, които обаче не се разливат. Този "сандвич" дава възможност за равномерно разпределение на електролита над плочите, и намалява вероятността батерията да се повреди в следствие на удари и вибрации. Пренасянето на двата вида батерии за инвалидни колички е одобрено при пътуване със самолет.

Има и полутягови акумулатори но повечето търговци в България ще ви кажат, че тягови акумулатори за ел  инвалидни колички няма. И ще ви предложат полутягови акумулатори.
Ето какво представляват полутяговите акумулатори.

Това са стартерни акумулатори с повишена толерантност към дълбок разряд. Т.е. стават за лебедки и др. Очаква се да издържат повече цикли на дълбок разряд без намаляване на капацитета. Marine grade battery значи точно полутягов акумулатор. На български са полутягови заради междинните характеристики - хем приличат на стартерни (имат значителен стартов ток), хем приличат на тяговите (за електрокарите, предназначени за дълбок, но не твърде бърз разряд всеки ден)

Тук под дълбок разряд се разбира използване на повече от 10% от капацитета на акумулатора, преди да го заредим отново. 

Коментари