...

Сменяне на акумулатори

admin 17-12-2014 4250

Сменяне на акумулатори

Първа стъпка закупуване на тягови акумулатори - Когато купувате тягови акумулатори за ел скутер или количка. Трябва да видите в ръководството на вашата ел количката или скутера от колко амперови акумулатори може да сложите, и с колко място разполага вашата количка или вашият скутер. Не е добра идея да купите евтини тягови акумулатори  защото имат кратък живот до една година.

Втора стъпка-След като сте си закупили акумулаторите е хубаво да премерите напрежението и на двата акумулатора ако то е над 12.5в може да се постовият в количката или скутер. Но при едно условие, че и двата акумулатора са с еднакво напрежение примерно 12.8в.
Това е важно за по дълъг живот на батериите. Два начина за изравняване на напрежението в акумулаторите.
1. Начин заредете двата акумулатора до 14в с зарядно за кола но ще трябва да се следят за да не се презаредят ако използвате ръчно зарядно.
2. Начин свържете двата акумулатора заедно + с - за една нощ и на сутринта трябва да за изравнени. 

Хубаво е да не прескачате стъпка две защото  повечето ел инвалидни колички скутери акумулаторите им са свързани последователно защото им трябва 24в за да работят. Ето какво представлява  последователното свързване (+) на единия с (-) на другия, а свободните два края -към ел. мрежа на количката. Такъв комплект се държи като един акумулатор. Тук има правила, за да се получи както трябва:

1. Не се свързват последователно акумулатори с различна технология (обслужеаеми, необслужеаеми, гелови, AGM).
2. Не се свързват последователно стартерни и полутягови акумулатори.
3. Не се свързват последователно акумулатори с различен капацитет, марка, модел.
4. Последователно се свързват само нови акумулатори.             

Ако на вашата ел количка акумулаторите са свързани по др начин може да прескокнете стъпка две.
Не хубаво да се купуват и слагат стртерни акулатори в инв колички или скутери. Защото се износват по бързо от тяговите акумулатори и не могат да се разреждат много.

Коментари