...

Литиеви батерии за електрически инвалидни колички

admin 02-04-2015 2012

Литиеви батерии за електрически инвалидни колички

Ако решите да си преобразувате електрическата инв количка на литиеви батерии трябва да знаете някой неща за тях! Ето някой важни неща за литиевите батерии.
Първото и най-важното е това, че тези батерии имат дълъг живот.
Около 3000-5000 цикъла на експлоатация намаляват капацитета едва на 80% за времето от около 5-10 години.
Второто важно нещо, което е необходимо да се знае е, че тези батерии не се зареждат както обикновените. По конкретно за LiFePo4 батериите.

За да бъдат достигнати тези цикли 3000-5000, всяка батерия трябва да се зарежда не повече от 4 волта. Границата на експлоатиране в рамките 2,4-3,65 волта гарантира най-дълъг живот на тези батерии. За да не се случват прекомерни разреждания и презареждания е необходима система за наблюдение на батериите (БМС). Какво трябва да знаем за зареждане на тези батерии. Литиевата батерия може да се зарежда със 10/10 от капацитета .Ако имате 100Ач батерия може да я зареждате с до 100А. Обикновените акумулатори се зареждат с 1/10 от капацитета им. Ако имаме 100Ач батерия, то тя се зарежа с 10А за 8 часа. За повече информация за литиевите батерии тук.

Как става преобразуването от обикновените тягови акумулатори на литиевите батерии. Преобразуването не е нищо сложно просто свързвате литиевите клетки до нужното напрежение пр 24в в зависимост от количката. Още нещо което е важно ако решите да използвате литиеве батерии. Трябва да си ги закупите с ваши пари. Защото за тези батерии не се полага финансова помощ от асп. Защо не се полага помощ от асп? Защото тези батерии не се продават в фирми за помощни средства за инвалиди.

Коментари