Всичко за инвалидните колички

Отпускане на целева помощ от АСП

1. Ако нуждаещият се няма ТЕЛК с изписани в него медицински изделия или помощни средства, е нужно посещение при личния лекар с искане за направление до оторизирана лекарска комисия /ЛКК или ТЕЛК/ в ДКЦ (МЦ) към МБАЛ, УМБАЛ или УСБАЛ - ортопедична, неврологична, хирургична или онкологична, в зависимост от вида на заболяването.
2. След получаване на направлението, нуждаещият се посещава оторизирана лекарска комисия (ЛКК). За издаване на медицински протокол пред комисията е необходимо да се представят следните документи: направление от личния лекар, копиeот личната карта, копие от епикриза или ТЕЛК (ако има). Наличието на ТЕЛК решение не е задължително условие, тъй като помощни средства могат да бъдат отпуснати както на инвалидизирани, така и на възрастни (трудноподвижни или лежащо болни) хора.
3. Медицинския протокола се подава заедно с Молба-декларация за отпускане на парична помощ в Дирекция за социално подпомагане (ДСП) по местоживеене за закупуване на медицински изделия, помощни средства и приспособления
4. До 7 дни ще Ви бъде издадена Заповед за отпускане на социална помощ, като от ДСП до края на следващия месец ще Ви изплатят сумата в брой или по Ваша банкова сметка/по избор/.
5. С получената сума отивате в магазин за помощни средства за хора с увреждания.


  • Инвалидна количка - за възрастни - 1 бр. на всеки 6 год. за деца до 18 г. - 1 бр. на всеки 3 год. - 486 лв.

  • Електрическа инвалидна количка / или скутер/ - 1 бр. на всеки 10 год. - 3019 лв.

  • Комбиниран тоалетен стол- за възрастни - 1 бр. на всеки 6 год. - за деца до 18 г. - 1 бр. на всеки 3 г. - 331 лв.


Източник


Автор admin

Добавено:02-01-2015


Преглеждания:1431


Коментари

Автор


КоментарНяма коментари