Всичко за инвалидните колички

Какво е CPAP и BIPAP терапията?

CPAP означава Continuous Positive Airway Pressure. CPAP терапията е най-препоръчваното и най-ефективно лечение на ОСА (Обструктивна сънна апнея).
Какво е СРАР
CPAP апаратът осигурява въздух при постоянно предписано налягане, чрез тръба и външна за пациента маска. CPAP осигурява постоянен въздушен поток, който задържа дихателните пътища отворени, така че непрекъснатото дишане се поддържа по време на сън. Това елиминира епизодите на апнея и позволява на пациента да се наслади на спокоен сън.
Видове СРАР Има два основи вида СРАР апарати. Неавтоматични - с фиксирано налягане и автоматични - автоматично регулиране на налягането. И двата вида апарати имат предимства и недостатъци. И двата вида са еднакво ефективни по отношение на терапията.
Какво е BiPAP
BiPAP означава Bilevel Positive Airway Pressure. По същество това е разновидност на СРАР терапията, но за разлика от нея се използват две различни нива на налягането - на вдишване (IPAP) и на издишване (EPAP). Има и BiPAP апарати с три нива на налягането. Бипап терапията се използва основно при сънна апнея, съчетана с едно от следните три състояния: екстремно повишено тегло, ХОББ или някаква форма на дихателна недостатъчност. При не усложнена обструктивна сънна апнея BiPAP терапията няма предимства пред СРАР терапията, освен в редките случаи, когато необходимото терапевтично налягане е над 15 hPa.


Автор admin

Добавено:04-01-2017


Преглеждания:1637


Коментари

Автор


КоментарНяма коментари